επιμέλεια: Λεωνίδας Ντιλσιζιάν

Ιράκ:

  • Η Κλίντον δεν μετανιώνει για την ψήφο της τον Οκτώβριο του 2002 υπέρ της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ. Αποφεύγει το σαφές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποχώρηση. Θεωρεί σε κάθε περίπτωση απαραίτητη τη διατήρηση περιορισμένου αριθμού δυνάμεων.
  • Ο Ομπάμα, ήδη πριν την κήρυξη του πολέμου, αντιτέθηκε στην επέμβαση. Στηρίζει τη σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων, επιμένει ότι «είναι καιρός να επιστρέψουμε στους Ιρακινούς την πατρίδα τους», αν και δεν απορρίπτει την ανάγκη της ένοπλης παρέμβασης: «Δεν είμαι ενάντια σε κάθε πόλεμο. Μόνο σε όσους είναι άχρηστοι».

Εξωτερική πολιτική:

  • Η Χίλαρι δηλώνει «κατηγορηματική, ακλόνητη υπέρ της ασφάλειας και προστασίας του Ισραήλ» και θέτει όρους για τυχόν συναντήσεις με παραδοσιακούς εχθρούς των ΗΠΑ. Επιδιώκει την εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων με το Ιράν, τη συνέχιση του εμπάργκο με την Κούβα και τη συνεκτική διπλωματική πολιτική με την Κίνα.
  • Ο Ομπάμα αναγνωρίζει την τεράστια σημασία του Ισραήλ ως συμμάχου των ΗΠΑ στο μεσανατολικό. Επιδιώκει από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης συνάντηση με τους ηγέτες του Ιράν, της Συρίας, της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Βόρειας Κορέας. Θεωρεί ότι η Κίνα είναι «ανταγωνιστής, αλλά όχι εχθρός».

Περίθαλψη – ασφαλιστικό σύστημα:

  • Η Χίλαρι υπόσχεται επιδόματα ασφάλισης στις μη προνομιούχες ομάδες. Προσβλέπει σε σταδιακές μεταρρυθμίσεις για ένα καθολικό σύστημα υγείας στο οποίο οι εργοδότες θα παρέχουν μέρος της ασφάλισης των εργαζομένων.
  • Ο Ομπάμα υποστηρίζει τη μείωση του κόστους της ασφάλισης, προτείνει επιδοτήσεις σε όσους έως σήμερα δεν διαθέτουν ασφάλιση και δηλώνει πεπεισμένος ότι μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου της θητείας του «θα έχουμε ένα καθολικό σύστημα υγείας σε αυτή τη χώρα».

Φορολογικό σύστημα:

  • Η Κλίντον υπόσχεται ένα οικονομικό πακέτο στήριξης και την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων που η κυβέρνηση Μπους παρείχε σε όσους είχαν εισόδημα άνω των 250.000 δολαρίων το χρόνο.
  • Ο Ομπάμα υπόσχεται άμεση μείωση της φορολογίας για τις μη προνομιούχες ομάδες και στοχεύει στην κατάργηση της φορολογικής πολιτικής του Μπους. Υποστηρίζει την αύξηση του φόρου επί των κερδών κεφαλαίου.
Advertisements