του Λεωνίδα Ντιλσιζιάν

  • Ήδη από τον Ιανουάριο έχει ξεκινήσει η κούρσα των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψηφίων του κάθε κόμματος. Απώτερος στόχος, να προταθούν τα ονόματα των υποψηφίων αρχικά στα τοπικά, και στη συνέχεια στα εθνικά συνέδρια.
  • Βασικές μορφές της ιδιότυπης προκριματικής διαδικασίας που διαφοροποιείται από πολιτεία σε πολιτεία και από κόμμα σε κόμμα, αποτελούν οι συναθροίσεις πολιτών (caucus) σε δημόσιους χώρους, οι «ανοιχτές» για όλους τους ψηφοφόρους και οι «κλειστές» μόνο για τα εγγεγραμμένα μέλη προκριματικές εκλογές αποτελούν τις.
  • Στο Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο στο Κολοράντο οι 4.049 εκλέκτορες (delegates) δίνουν το χρίσμα στον υποψήφιο για τον οποίο έχουν δεσμευτεί. Υποψήφιος για το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρείται εκείνος που «σκαρφαλώνει» στο «μαγικό» 2.025.
  • Ο αποκλεισμός φέτος των 185 της Φλώριδας και των 128 του Μίσιγκαν – διότι μετέφεραν την ημερομηνία των πολιτειακών αναμετρήσεων τους, αγνοώντας τους κανόνες του Δημοκρατικού Κόμματος – «έριξε» το μέτρο στους 1.869 εκλέκτορες.
  • Νίκη στις προκριματικές εκλογές δε σημαίνει και κατάκτηση του χρίσματος. Οι εκλογές που παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα αφορούν το 80% των συνολικών ψήφων των εκλεκτόρων, οι οποίοι θα ορίσουν τον υποψήφιο του κόμματος.
  • Το υπόλοιπο 20% των ψήφων κατέχουν οι 796 υπερεκλέκτορες (superdelegates), δηλαδή οι Δημοκρατικοί νομοθέτες, κυβερνήτες, πρώην πρόεδροι, αντιπρόεδροι και άλλοι αξιωματούχοι του κόμματος. Στη στήθος με στήθος μάχη Κλίντον – Ομπάμα οι υπερεκλέκτορες θα κληθούν να κρίνουν την έκβαση της αναμέτρησης.
  • Τα μαθηματικά δεν «δείχνουν» Χίλαρι, αφού νέες προκριματικές σε Φλώριδα και Μίσιγκαν – πολύτιμες δεξαμενές ψήφων για τη Χίλαρι – δεν πρόκειται να διεξαχθούν. Και για να ξεπεράσει τον αντίπαλό της σε αριθμό ψήφων και εκλεκτόρων θα πρέπει πλέον να κερδίσει και τις δέκα προκριματικές που απομένουν και με ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, ώστε να διεκδικήσει την ψήφο των υπερεκλεκτόρων.
  • Την «Ημέρα Εκλογής» (Election Day για το 2008 η 4η Νοεμβρίου), ο αμερικανικός λαός αναδεικνύει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων και έμμεσα «βγάζει» τον 44ο Πρόεδρο της ιστορίας των ΗΠΑ.

Ο Λεωνίδας Ντιλσιζιάν είναι δημοσιογράφος

Advertisements