του Ηλία Αποστολίδη

Όποιος βρει πόσο κρατάει ένα θαύμα στην Ελλάδα, μπορεί και να την κυβερνήσει.

Το σκληρό καλοκαίρι του 2007, ήταν δυνατό τέστ για όλη την Ελληνική κοινωνία. Επί 3 ημέρες εξαφανίστηκε η Κυβέρνηση, και την αναπλήρωσαν οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα. Το σύστημα αντιπυρικής δασοπροστασίας κατέρρευσε, συμπολίτες μας κάηκαν, τεράστιες εκτάσεις δασών καταστράφηκαν, ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός τεράστιων περιοχών αποδομήθηκε. Κι όμως, η κυβέρνηση, με τα τριχίλιαρα, κατάφερε να αυξήσει τις ψήφους της σε αυτές τις περιοχές.

Η τρέχουσα, κυνική δασική πολιτική

Ένα χρόνο μετά, η κατάσταση παραμένει ίδια και χειρότερη.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία, με την ίδια έλλειψη οργάνωσης, χωρίς χάρτες, χωρίς σχέδια, χωρίς αντιπυρικές μελέτες, έχοντας και η ίδια απώλειες σε ανθρώπους, καλείται να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα.

Μια αδιάφορη κυβέρνηση, που ουδόλως ασχολήθηκε για το τι έφταιξε πέρσι, που δεν τιμώρησε κανέναν για τα ολέθρια λάθη (Πάρνηθα), που προσπαθεί με κουτοπονηριές να  προωθήσει αποχαρακτηρισμούς και οικοπεδοποιήσεις δασών, που προσπαθεί να εκπαιδεύσει την κοινωνία στην αναλγησία και τον αμοραλισμό για το φυσικό περιβάλλον, που διασπαθίζει την δημόσια περιουσία (αεροφωτογραφίες 1975), είναι πολύ επικίνδυνη.

Μια αντιπολίτευση που είναι δύναμη καταστροφή των δασών, καθώς ευθύνεται για το άρθρο 1 του νόμου 3208/2003 της κυβέρνησης Σημίτη, το οποίο, με αντισυνταγματικό ορισμό, αποχαρακτηρίζει 40.000.000 στρέμματα δασών (το 30% του εδάφους της χώρας), ενώ οι συνδικαλιστές δασολόγοι της ΠΑΣΚ επιμένουν σε αυτό το έκτρωμα.

Η κατάσταση των δασών σήμερα είναι οριακή. Το υπουργείο Γεωργίας κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει τη δασοπροστασία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει ό,τι μπορεί για να εκχωρήσει τα δάση σε επιτήδειους και καταπατητές. Μαζί με αυτούς, παρουσιάζονται τελευταία ως σύμμαχοί διάφορες ΜΚΟ.

Να θυμηθούμε τα κρισιμότερα θέματα :

Οριοθέτηση δασών

Αφορά την εξαγγελία σύνταξης Δασολογίου σε 4 χρόνια, χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη, σύμφωνα με το Νόμο, σύνταξη Δασικών Χαρτών. Ως δασολόγιο η κυβέρνηση εννοεί το έργο «Οριοθέτηση Δασών», για το οποίο ισχύουν τα εξής :

 • Η μέθοδος καταγραφής, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, είναι απαράδεκτη επιστημονικά, δίνει σφάλματα 50 μέτρων και απόκλιση έως 70% στα εμβαδά των εκτάσεων.
 • Δεν προβλέπει την καταγραφή των εκτάσεων που κάηκαν ή κηρύχθηκαν αναδασωτέες με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός της δασικής και Συνταγματικής προστασίας.
 • Το έργο δεν προβλέπεται από κανένα νόμο ή άλλη διαδικασία, και επομένως δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα, όταν μάλιστα προορίζεται να αποτελέσει την βάση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου.
 • Επιστημονικά δεν θα παραχθεί κανένα αποδεκτό αποτέλεσμα, ώστε να μπορούν να δικαιολογηθούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν.

Επειδή το Δασολόγιο είναι ένα Βιβλίο με μερίδες στο οποίο «καταχωρίζονται τα δάση, όπως καταγράφονται στο δασικό χάρτη», οπότε Δασολόγιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτούς, προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα :

 • Γνωρίζει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ότι λέει χοντροειδή ψέματα, βαφτίζοντας ένα έργο, αρμοδιότητας εισαγγελέα, ως Δασολόγιο;
 • Γνωρίζει ο ίδιο υπουργός ότι στηρίζει το Χωροταξικό σχεδιασμό σε ένα έργο μαϊμού και οποιοσδήποτε καταφύγει στην δικαιοσύνη θα το καταρρίψει;
 • Γνωρίζει ο κ. Κιλτίδης τι είναι Δασολόγιο;
 • Θα κάνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό, που το γνωρίζει καλά;

Το έργο αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, αφού πλέον, πολύ καθαρά, διαφαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να το αναγάγει σε δασικούς χάρτες.

Ορισμός του δάσους

Το χειρότερο περιβαλλοντικό έγκλημα της κυβέρνησης Σημίτη είναι η αλλαγή του ορισμού του δάσους. Για την εφαρμογή του άρθρου 1 του Νόμου 3208/03 (το οποίο αίρει την προστασία από 40 εκ. στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων), εκδόθηκαν 3 Εγκύκλιοι διαταγές για τις οποίες έγιναν αντίστοιχες προσφυγές στο ΣτΕ. Πριν από 2 μήνες, ο αρμόδιος για τα Δάση Υφυπουργός κ. Κιλτίδης, αφού προηγούμενα κατήργησε τις 3 Εγκυκλίους προκειμένου να καταπέσουν οι προσφυγές στο ΣτΕ, τώρα εξαγγέλλει ότι, για την σύνταξη των Δασικών χαρτών, θα εφαρμόσει τον Νόμο 3208/03 με τον καταστροφικό ορισμό.

Κτηματολόγιο

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τελευταία ξεκίνησε το έργο της κτηματογράφησης 107 περιοχών αλλά ξεχνά:

 • Τον νόμο 2664/1998 που αναφέρει ότι «Στις περιοχές οι οποίες κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση, σύμφωνα με το ν. 2308/1995, για τις οποίες δεν υφίσταται δασικός χάρτης, οι εργασίες κατάρτισής του, (εάν δεν γίνει από την Δασική υπηρεσία), εκτελούνται από την «Κτηματολόγιο ΑΕ». Όμως, για τις περιοχές αυτές, ούτε απόφαση του ΥΠΑΑΤ εξεδόθη για να γίνουν οι Δασικοί χάρτες από τις Διευθύνσεις Δασικών Χαρτών, ούτε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» τους ανέθεσε.
 • Την προσφυγή που κατέθεσε το ΓΕΩΤΕΕ, αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ζητώντας νόμιμα να καταργηθεί η υπουργική απόφαση που εντάσσει τις 107 περιοχές υπό κτηματογράφηση.

Τα τρία παραπάνω προβλήματα είναι μόνο μερικά από αυτά που υπονομεύουν τη δασοπροστασία. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με μεγάλη δόση κυνισμού, κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα των καταπατητών παρά του κοινωνικού συνόλου. Τελευταία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιμένει για τις αεροφωτογραφίες του 1960, στη βάση μιας έωλης συλλογιστικής που διευκολύνει τις διεκδικήσεις ιδιωτών. Πρέπει να θεωρείται αδιανόητο ότι έλληνας υπουργός έχει το δικαίωμα να χαρίζει δάση του δημοσίου σε ιδιώτες.

Νέα δασική πολιτική

Τα ελληνικά δάση, αντέχοντας στις επιθέσεις που δέχονται από την κυβέρνηση, από την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση, εξακολουθούν ακόμη να αποτελούν πολύ σημαντικό Εθνικό Κεφάλαιο που χρειάζεται Διαχείριση και Προστασία. Χρειάζεται όμως αλλαγή νοοτροπίας και προτεραιοτήτων. Τα δάση ως στοιχεία του οικοσυστήματος, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά αποτελούν στοιχεία ενός ευρύτερου παγκόσμιου δικτύου φυσικών περιοχών. Και το δίκτυο αυτό έχει σχέση με την Κλιματική αλλαγή, την ερημοποίηση και την διατήρηση της Βιοποικιλότητας.

Το ξύλο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πηγή ενέργειας από βιομάζα, με στόχο την αντιστάθμιση των εκπομπών από τα ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ των σχετικών με τις ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές. Στο μέλλον, το ξύλο μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως δεξαμενή άνθρακα. Επίσης, γίνεται ολοένα και πιο αναγκαίο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στα δασικά οικοσυστήματα και να ληφθούν όχι μόνον μέτρα άμβλυνσης (όπως ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου), αλλά και μέτρα προσαρμογής των δασών σε διαφορετικό κλίμα.

Ποια είναι η δασική πολιτική που χρειάζεται η χώρα; Μια απόπειρα τέτοιας πρότασης μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα :

 • Να αλλάξει ο σκοπός της πολιτικής και στο επίκεντρο, από την εξυπηρέτηση των καταπατητών και των ψηφοφόρων, να τεθεί το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.
 • Η χωροταξία και οι χρήσεις γης είναι βασικά εργαλεία για την προστασία και ανάπτυξη των δασών. Το Σύνταγμα προστατεύει αρκετά καλά τα δάση και δεν πρέπει να αλλάξει. Όμως πρέπει να αλλάξουν και να καταργηθούν αρκετές διατάξεις νόμων.
 • Να ενισχυθεί η Δασική Υπηρεσία και να αλλάξει τακτική και στόχους. Να ενταχθεί άμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να σταματήσει ο διαστροφικός τεμαχισμός του Φυσικού περιβάλλοντος μεταξύ 3 υπουργείων.
 • Να αναπτυχθούν ειδικά μέτρα και Προγράμματα για τη δέσμευση του άνθρακα και την Ερημοποίηση,  συμπεριλαμβανομένης της δάσωσης και της αναδάσωσης.
 • Να γίνει άμεσα ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας με επικεφαλής την Δασική Υπηρεσία, που θα αναλάβει την πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση από τις Δασικές πυρκαγιές. Σε αυτόν έχει θέση η Πυροσβεστική υπηρεσία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ στην ευρύτερη οργάνωση θα συμμετέχουν και οι εθελοντές.
 • Να τιμωρηθούν όλοι όσοι φταίνε για την καταστροφή των δασών το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό θα είναι φόρος τιμής για τους αθώους νεκρούς και για αυτούς που ζουν τις συνέπειες της καταστροφής χωρίς να φταίνε.

Από το τέλμα και την μιζέρια να πάμε στην δράση, να αντισταθούμε στον καναπέ.

Να γλυτώσουμε από τα τρωκτικά, να δούμε τον ήλιο κατάματα, να προγραμματίσουμε.

Να ορίσουμε σήμερα το πότε, γιατί αύριο είναι αργά.

.

Γεια σου Γιώργο Ντούρο.

.

Ο Ηλίας Αποστολίδης είναι δασολόγος

Advertisements